The Artist

anita koffietijdKoeien, koeien en nog eens koeien, dat is sinds 1997 de inspiratiebron voor Anita Ammerlaan. Wie houdt er nu niet van het uitzicht op de hollandse polder met een koppel grazende koeien. Van de aanblik van die ene koe die je met een nieuwsgierige, ietwat dromerige blik al herkauwend vanuit het land gadeslaat, alvorens ze haar zachte lieve oogopslag afwendt en met haar rustige uitstraling en het grote, logge, gevlekte lichaam met de wind mee wandelt en verder graast.

Anita Ammerlaan is met deze dieren opgegroeid. Haar vader en oom hebben een melkveebedrijf en vele runderen op dit bedrijf hebben model gestaan voor Anita’s schilderijen. Ook andere rassen die ze tegenkomt in binnen- of buitenland en runderen van andere bedrijven blijven niet onbelicht. Anita Ammerlaan schildert ook in opdracht.

De schilderijen van Anita Ammerlaan kenmerken zich doordat de runderen op figuratief/ realistische manier worden weergegeven. De koeien worden geportretteerd, de nadruk ligt op het individu. De achtergrond word dan ook veelal eenvoudig gehouden. Op deze wijze worden de uiterlijke kenmerken, de oogopslag en soms de specifieke karaktereigenschappen van deze bestaande dieren afgebeeld en plaatst Anita de koe op een voetstuk.

Anita Ammerlaan heeft zich vele jaren bezig gehouden met het schilderen van koeien op figuratief- realistische wijze. Uiteindelijk kreeg zij heel sterk het gevoel zich verder te willen ontwikkelen in het schilderen. Dit uitte zich in het verdiepen in andere onderwerpen. Maar Anita besefte dat zij daar niet veel winst, qua ontwikkeling, uit kon halen. Het zat ‘m in de techniek. Zij kwam in 2011 tot deze ontdekking tijdens een schildervakantie in Portugal. Deze ontdekking kwam samen met haar nieuwe ‘Lightscape’ serie. Deze serie kwam tot stand door puur vanuit haar gevoel, zonder vooropgesteld plan, zich te laten leiden door het materiaal. Anita’s Lightscapes zijn in eerste instantie schilderijen van fantasielandschappen, paradijsjes, met reliëf, kleur- en contrast schakeringen.

Terug in Nederland is Anita Ammerlaan met deze voor haar nieuwe manier van schilderen verder gegaan. Uiteindelijk is Anita toch weer terug gekomen bij haar oude vertrouwde thema; de koe. Tijdens het begeleiden van de koeien die voor de eerste keer door de in 2012 geplaatste melkrobots gingen op het melkveebedrijf van haar vader en oom, kwam zij weer opnieuw in nauw contact met de koeien. Na een paar dagen meegeholpen te hebben kon Anita het niet laten om weer terug te gaan naar de rode draad in haar leven; de koe.free hit counters


Geef een antwoord